V dubnu vaříme s… Petrem Klímou

Autor: Skutečně zdravá škola

Petr Klíma, v současnosti šéfkuchař restaurace Country Life v pražských Dejvicích. Většinu svých životních a gastronomických zkušeností nasbíral na svých cestách v blízkém i dalekém zahraničí.

„Moje kuchařské schopnosti a tvorbu značně pozitivně ovlivnila účast na spoustě kuchařských kurzů v Londýnské škole Cookery School at little Portland, kde jsem byl školen špičkovými profesionály z vyhlášených londýnských kuchyní, specializovaných na Evropskou a orientální kuchyni,“ říká Petr.

A dodává: „Zatím poslední, ale velice inspirující doba, započala rokem 2010, kdy jsem nastoupil do firmy Country Life. Zde působím jako šéfkuchař dejvické restaurace. Moje zaměstnání mi dává možnost zkoušet mnoho nových a neznámých surovin zdravé výživy a uplatnit je v receptech.“

Poslední dobou se snaží víc a víc nořit do kouzel a krás foodstylingu. Ale také samotná fotografie pokrmů je jeho dlouholetým koníčkem. A právě spojení přípravy jídel, aranžování a konečné fáze fotografie je pro něj velkou zábavou.

Petrovi recepty můžete pravidelně najít v Pravém domácím časopise.

Špenátové lasagne s žampiony a rajčaty

U nás v restauraci děláme už řadu let špenátové lasagne, stojí tam na ně vždy ohromná fronta a jsou pryč jako první. Dozvěděl jsem se, že několik zákazníků za nimi cestuje přes celé město. A možná proto jsem se konečně rozhodl tento neobvyklý recept poodkrýt. Tato verze je výjimečná přidáním několika surovin, které v nich běžně nebývají. Jsou to žampiony, rajčata a velkou pozornost bych zaměřil na tzv. KEŠUnézu, která je na povrchu dozlatova zapečená. Nebudete věřit, co taková směs rozmixovaných ořechů s česnekem a citrónem s pokrmem udělá. Toto se musí vyzkoušet, co říkáte?

6 porcí
doba přípravy 30 minut
doba pečení 45 minut

Na lasagne budeme potřebovat:​

  • 1 balíček lasagní
  • 6 ks zralých rajčat
  • 5 ks žampionů

Na kešunézu budeme potřebovat:

  • 120 g kešu ořechů
  • 200 ml vody
  • citron
  • mořská sůl
  • 1 cibule
  • 4 pl slunečnicového oleje
  • 400 g mraženého sekaného špenátu
  • 3 stroužky česneku
  • bylinky (čerstvá bazalka a sušené oregano)

Návod:

Kešu oříšky zalijeme 200 ml vody a necháme nejlépe 12 hodin namočené v lednici (postačí ale i 4 hodiny). Před použitím přidáme česnek, osolíme, zastříkneme citrónem a i s vodou rozmixujeme tyčovým mixerem. Lžící vmícháme sušené bylinky. Kešunézu také můžeme ochutit lahůdkovým droždím.

Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji do růžova. Přidáme povolený špenát, zalijeme 0,5 l vody a dochutíme solí. Na plotně zahřejeme a necháme přejít varem. Odstavíme, vmícháme rozetřený česnek. Není třeba se bát, že je směs poměrně řídká, těstoviny si tekutinu dobře nasají. Místo soli lze přidat kostku zeleninového bujonu.

Na dno zapékací misky vlijeme 2 naběračky špenátu (asi 1/3 množství), poklademe třemi pláty lasagní. Další vrstvou jsou plátky rajčat, které zlehka osolíme, posypeme bazalkou a oreganem. Opět vrstvíme lasagne, zalijeme opět špenátem a poklademe plátky žampionů. Posypeme sušeným oreganem a osolíme. Zalijeme zbytkem špenátu a poklademe opět plátky rajčat.

Celé přelijeme kešunézou a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme na 180°C dozlatova cca 45 minut. Nakonec vypneme troubu a necháme asi 20 minut dojít, aby lasagne nasákly a držely pohromadě.

Zdroje surovin

K přípravě Petrových špenátových lasagní doporučujeme nakoupit čerstvé suroviny od lokálních dodavatelů. Čerstvá rajčata jsou stěžejní ingrediencí receptu a v tomto období, kdy není jejich tuzemská sezóna, doporučujeme využít kvalitní náhradu od Skutečně zdravého dodavatele, firmy BIO-PRO.

Bio passata Natura Toscana 2,5kg

Bio rajčata v plechovce se vyrábí z čerstvých bio rajčat vypěstovaných v italském regionu Toskánsko. Z nejlepších toskánských rajčat si užijete opravdovou radost z vaření.

Složení: Bio rajčata
Balení: 2,5kg
Skladování: Uchovávejte v chladném a suchém místě. Po otevření nalijte výrobek do nádoby na potraviny a uložte do chladničky. Spotřebujte do několika dní.
Země původu: Toskánsko – Itálie

Lasagne pšeničné bílé BIO 250g

Probios bezvaječné lasagne z bílé pšeničné mouky se vyrábí z mouky mleté na kameni a těsto bylo zpracováno a tvarováno tradičními postupy. Výsledkem jsou lasagne s mimořádnou pórovitostí, která dokonale absorbuje koření a omáčku a velmi dobře se vaří.

Lasagne se mohou dát přímo do pekáčku s omáčkou a péct v troubě při teplotě 180 ° po dobu 40 minut. Nebo nejdříve povařit v osolené vodě (100 g na litr) po dobu 5 minut.

Složení: Bio Semolina – krupice z tvrdé pšenice bílá, voda.
Balení: 250 g
Skladování: Uchovávejte v chladu a suchu.
Země původu: Itálie

Sůl jemnozrnná – z přírodní rezervace Trapani (Sicílie) 1kg

Mořská sůl se vyrábí dodnes tradiční metodou ve starých solných dolech zvaných moranella, postavených v roce 1884 ve městě Trapani. Fyziologický roztok má původ v „přírodní rezervaci“ WWF. Sůl není rafinovaná a je bez jakéhokoliv chemického ošetření, což umožňuje zachovat v ní všechny cenné minerály – jod, magnesium, calcium, chromium a další.

Složení: Mořská sůl
Balení: 1 kg
Země původu: Itálie