fbpx

Stravování dětí v Itálii

Na konci prázdnin jsme navštívili v Toskánsku ve městě Venturina naši dlouholetou kamarádku Letizií Papi, která je učitelkou v tamní mateřské škole a popovídali si o stylu stravování dětí ve státní školce.

Samotné městečko Venturina má okolo 6000 obyvatel a nachází se necelých 5km od pláží Tyrenského moře v blízkosti překrásné historické části archeologického parku Baratti (Populonia). Využili jsme této příležitosti a trochu si popovídali jak se stravují děti v tamní školce a i o stolování obecně.

Ahoj Leti, jak se máš? Pověz mi prosím, jakou roli hraje v Itálii jídlo a společné stolování.

Pro Italy je jídlo a společné stolování nutnost, která není spojena jen se stolováním, ale také sdílením a dialogem.

Kolik dětí máš osobně na starost?

Ve školce máme asi 80 dětí od 1 do 6 let. Jsou rozděleny na skupiny 1-3 a 3-6leté. Každá učitelka se stará o 10 dětí. Já osobně mám na tento rok dětí 9 ve věku 1-3 roky.

Jaká jsou oblíbená jídla dětí?

Italské děti miluji těstoviny a rýži (s olivovým olejem extra vergine a sýr parmazán), anebo s rajčaty a ragú. Dále maso a ryby, luštěninové polévky, vařené brambory, rajčata.

Co nabízí vaše školka v rámci pitného režimu dětem po celý den?

Voda nesycená a ovocné šťávy. Konkrétně v naší školce je dětem podávána voda San Benedetto. Vím, že ji nabízíte také u vás v obchodě.

Jak zajišťujete dietní stravování?

Školka má určeného specialistu na výživu, který se stará o rozmanitý a vyvážený jídelníček kontrolovaného jídla. Výběr jídla je uskutečňován na základě výběrového řízení v závislosti na věkovém rozpětí dětí.

To znamená, že se u nás při podávání jídla podávají porce úměrně dle věku dětí (řízeným podáváním) právě z důvodu, aby nedocházelo u dětí od mala ke zbytečnému přejídání a měli tak přirozený návyk na správné množství přijmu jídla a měli také správné trávení. 2-leté dítě jí méně než 5-leté.

Dnes však máme i v Itálii také problém, že u okolo 16% dětí vzniká nadváha či obezita. Ministerstvo zdravotnictví tak vydalo několik pravidel pro stravování dětí ve školních jídelnách.  Například je zakázáno podávat smažená jídla nebo vařit z polotovarů. Dále je omezeno zařazovat do jídelníčku uzeniny a salámy na maximálně dvakrát za měsíc.

 Zapojují se rodiče do spolupráce se školou, zajímají se o jídelníček?

Je ustanovena jídelní komise, která se skládá ze zástupců školy, výživového specialisty a zástupců rodičů a učitelů. Tato komise se schází 2x ročně a slouží k řešení eventuálních problémů a návrhů na složení menu a kontroly jídla.

Zařazujete do jídelníčku také biopotraviny?

Samozřejmě. Téměř všechny používané produkty jsou bio a pokud možno z tzv. a km zero (produkty pěstované přímo v místě dané lokality). Každá potravina nebo produkt, který se používá na přípravu jídel pro děti je přísně kontrolován a má vydaný certifikát kvality vydaný výrobci příslušným kontrolním úřadem. Totéž platí i pro speciální produkty (bezlepkové).

Jaký je zájem o biopotraviny obecně v Itálii a jak jsou propagovány?

Ano, je stále větší zájem o bio produkty, na kterých lidem velmi záleží a kladou na ně velký důraz.   Biopotraviny se již postupně staly základem v běžném stravování. Potraviny, které nejsou certifikovány jako bio potraviny, jsou každopádně pěstovány v této kvalitě, protože kvalita jídla a zdraví jsou u nás na prvním místě.

Děkuji ti mnohokrát za pěkně strávené odpoledne u moře.
Petr
BIO-PRO