fbpx

Bezlepková focaccia

Tento tradiční italský chléb je velmi jednoduchý na přípravu a čerstvý vás opravdu překvapí. Je možné si ho připravit v mnoha variantách.  Bezlepková focaccia se může jíst samotná, ale stejně tak je i vhodná například ke grilovanému masu nebo zeleninovému salátu.

Doba přípravy: těsto 40 minut, pečení 35minut.

INGREDIENCE:
500g rýžový mix na chléb
25g droždí
0,75 dcl olivový olej extra panenský
sůl Trapani bio
1 lžíce cukru

POSTUP:
V misce si připravíme těsto tak, že smícháme rýžový mix s cca 3dcl vlažné vody, ve které máme rozmíchané droždí. Přidáme sůl a 0,5 dcl olivového oleje. Hotové těsto zabalíme v misce do fólie a necháme odpočívat 40 minut. Vedle si připravíme pekáč, který vymažeme také olivovým olejem a předehřejeme troubu na 220st. Odpočinuté nakynuté těsto vložíme na pekáč a rovnoměrně roztáhneme prsty potřenými v oleji (těsto se tak nelepí). Následně těsto ještě potřeme olivovým olejem a lehce osolíme. Takto je těsto připravené k pečení. Do těsta můžete vložit libovolně malá nakrájená cherry rajčátka, olivy nebo ančovičky a posypat rozmarýnem.  Focacciu pečeme asi 35 minut ve spodní části trouby. Ideální je 30 minut na 220st a pak posledních 5 minut na 150st.

Před podáním ještě hotovou focacciu potřeme nebo zakapeme olivovým olejem. Dostanete tak krásně čerstvou vláčnou dobrotu.

TIP! Focaccia lze péct i na pečícím papíru.

Dobrou chuť
Petr Líbal
BIO-PRO

bezlepkova focaccia II