fbpx

Rýže a rizota

Rýže je základní potravina v mnoha kulturních kuchyních po celém světě. Je to důležitá obilnina, kterou se živí více než polovina světové populace.
Na rozdíl od moderní pšenice, která byla postupem času hybridizována a modifikována, je rýže unikátní a zdravá obilnina. Má schopnost poskytovat rychlou a okamžitou energii, regulovat a zlepšit pohyb střev, stabilizovat hladinu cukru v krvi a zpomalit proces stárnutí. Zároveň poskytuje základní zdroj vitamínu B1 pro lidské tělo.  Je přirozeně bezlepková, a proto vhodná pro alergiky a celiaky – osoby citlivé na lepek v potravinách.

Jaká rýže je nejlepší z nutričního hlediska?

Ve světě se pěstuje několik tisíc odrůd. Dvě hlavní kategorie tvoří bílá a celozrnná rýže (nebo-li hnědá, natural). Celozrnná není příliš zpracována (nedochází u ní k chemickým procesům čištění a zbavování slupek), takže si zachovává vysokou nutriční hodnotu.
Celozrnná má mnohem vyšší obsah fosforu a hořčíku – dvě živiny důležité pro náš skeletový systém- stejně jako selen a mangan, dva antioxidanty prospěšné pro naše tělo. Mimo jiné je bohatá na nenasycené mastné kyseliny, vlákninu a vitamíny B1, B2, B3, E.
Celozrnná rýže je výživná, lehce stravitelná potravina, která zároveň působí jako součást prevence proti různým druhům rakoviny: slinivky, žaludku, tlustého střeva, prsu, dělohy, jícnu, jater a štítné žlázy.

Jakou rýži si dát po sportu nebo jiné fyzické námaze?

Rýže se skládá ze tří částí: endosperm, otruby a klíček. V otrubách je hodně vlákniny, v klíčku nejvíc vitamínů a minerálů. Když se hnědá rýže zpracuje, odstraní se otruby a klíček, a zůstane v podstatě jen endosperm, který obsahuje rychle stravitelné sacharidy. Bílá vám rychle dodá energii, neboť má vyšší glykemický index než hnědá, a proto je vhodná po tréninku nebo namáhavé fyzické práci.