fbpx

Luštěniny

Luštěniny (fazole, hrách, čočka, sója, cizrna) jsou prospěšné pro naše zdraví. Obsahují rostlinné bílkoviny v množství rovnajícím se nebo vyšším než má maso a mají mnoho výhod:
• zasytí,
• jsou málo kalorické,
• rozpustná vláknina upravuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi,
• nerozpustná vláknina usnadňuje funkci střev a udržuje je v dobrém stavu

Luštěniny obsahují více železa než špenát, ale také fosfor, draslík, hořčík, vitaminy především ze skupiny B (B1 a B2 zlepšují stav kůže a očí, regulují chuť k jídlu a chrání centrální nervový systém). Málo tuku a hodně vlákniny patří k dalším benefitům luštěnin.

Někteří lidé si stěžují na nepříjemné nadýmání po požití luštěnin. Tomu se dá vyhnout, pokud při vaření přidáte do vody k luštěninám špetku jedlé sody nebo semen fenyklu, které usnadní trávení.