Pivovarské kvasnice: výhody a použití

Pivovarské kvasnice jsou často používaný a dobře známý produkt. Jde o kvasinky Saccharomyces cerevisce, které se již ve starověku využívaly k výrobě piva (odtud název pivovarské kvasnice). Kromě vaření piva se používají zejména k přípravě slaných i sladkých jídel. Jsou ale i lidé, kteří si jich váží také jako přirozený doplněk stravy, neboť jsou významným přírodním zdrojem celého spektra biologicky aktivních látek.

Výhody pro lidské tělo

Pivovarské kvasnice jsou přírodním produktem s vysokou nutriční hodnotou. Jsou dobrým zdrojem vitaminů (zejména ze skupiny B), minerálních látek (včetně hořčíku, draslíku, železa, vápníku a selenu) a esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro blaho našeho těla. Za tímto účelem se doporučuje konzumovat je syrové.

Kvasinky pomáhají udržovat střevní mikroflóru, působí preventivně proti zácpě, nespavosti, depresím, nervozitě a pocitům únavy. Zlepšují vzhled pokožky, nehtů, vlasů, a mají pozitivní vliv na imunitní systém.

Velkou roli hrají také při očistě jater, neboť usnadňují vylučování toxinů z těla. Díky přítomnosti kyseliny listové (vitamin B9) jsou považovány za anti-anemický prostředek, protože přispívají k tvorbě červených krvinek.  Také pomáhají udržovat hladinu cukru v krvi a průchodnost tepen.

Pivovarské kvasnice jsou nejen nejlevnějším zdrojem vitaminů B, ale i kompletních bílkovin. Často se doporučují pro sportovce, vegetariány a vegany. Jsou prospěšné i pro redukční dietu, protože obsahují relativně málo kalorií. Jsou vhodné i pro diabetiky díky faktoru tolerance glukózy, který pomáhá regulovat hladinu glukózy v krvi. Tím, že kvasinky podporují vznik purinu, tak nejsou vhodné pro osoby, které trpí na dnu či arthritidu, způsobenou purinem.

V souhrnu kvasinky působí blahodárně na:
– játra
– střeva
– kůži
– vlasy
– nehty
– kardiovaskulární systém

Použití pivovarských kvasnic

Pivovarské kvasnice se prodávají v prášku, jako vločky či tablety. Každý si tak může vybrat, co mu více vyhovuje.  Vločky mají oproti prášku a tabletám lepší chuť a mohou být použity jako posyp do jídla.

Pivovarské kvasnice Food vločky BIO se skvěle hodí k dochucení pokrmů.  Jsou ideální jako koření k těstovinám a na dochucení omáček. Pokud chcete mít hladkou a chutnou polévku, přidejte jednu až dvě čajové lžičky kvasnicových vloček.

Kvasnice jsou užitečné i pro ochucování salátů, v kombinaci se slunečnicovými, sezamovými nebo dýňovými semínky. Nebo můžete přidat lžíci nebo dvě ke gratinované zelenině, tofu a dušeným pokrmům.

Někteří lidé také používají vločky k dochucení zeleninových čipsů a popcornu místo soli.