Oves bez lepku: nová příležitost pro celiaky?

„Avena Sativa“, známá již od doby bronzové, je starověké obilí z „úrodného půlměsíce“ (Mezopotámie a Egypta), které se nyní pěstuje hlavně ve střední a východní Evropě.

Oves je přirozeně bezlepková obilovina: přítomnost lepku závisí na možné přítomnosti semen pšenice v pytlích ovesných semen nebo z následné kontaminace (kontaminace během sklizně, přepravy, skladování a zpracování).

Podle legislativy Evropské Unie – Nařízení Komise (ES) č. 41/2009 oves obsažený v potravinách pro osoby s nesnášenlivostí lepku musí být speciálně vyroben, připraven a/nebo zpracován tak, aby bylo zamezeno kontaminaci pšenicí, žitem, ječmenem nebo jejich kříženci, přičemž obsah lepku v ovsu nesmí být vyšší než 20 mg/kg.

V severní Evropě jsou již k dispozici některé výrobky z ovsa prodávaného pod certifikací „bez lepku“, jako vločky, sušenky, müsli.
V Itálii ministerstvo zdravotnictví nepovolilo označení „bezlepkové“, kvůli možnému znečištění lepku surovým materiálem.