fbpx

Nabídka bezlepkových produktů je široká – Umíte si správně vybrat?

Jaké potraviny najdete na bezlepkovém trhu?

Sortiment dostupných bezlepkových potravin se v posledních letech značně rozšířil a nyní obsahuje širokou škálu garantovaných bezlepkových produktů. To umožňuje pacientům s celiakií vybrat si z řady potravin, které se svým rozsahem podobají těm, které obsahující lepek.

Obecně lze říct, že mnohé bezlepkové produkty, které jsou nyní dostupné na trhu, obsahují velké množství některých složek, které jsou nezbytné pro odstranění lepku a poskytují produktům správnou konzistenci a pevnost, kterou by jinak neměli, zejména proto, že postrádají přirozené „pojivo“ – lepek. Podívejme se, jaké jsou to složky:

Přísady do jídla

Jedná se o barviva, konzervační látky, antioxidanty, regulátory kyselosti, zahušťovadla, emulgátory a stabilizátory a aromatické látky. Tyto látky se běžně používají v produktech bez lepku, neboť kromě konzistence a pevnosti zlepšují konzervaci, vzhled a senzorické vlastnosti.

Hydrogenované tuky

Použití těchto látek výrazně zlepšuje konzistenci produktů. Hydrogenace je chemický proces, pomocí něhož jsou polynenasycené mastné kyseliny „částečně nasycené“. Konzumace hydrogenovaných tuků ale může způsobit zvýšení kardiovaskulárního rizika.

Vejce, mléko, deriváty, bílý cukr, rafinovaná mouka, sůl a pivovarské kvasnice

Použití těchto složek přispívá ke zlepšení konzistence a vlastností výrobků bez lepku. Rozsáhlé používání těchto ingrediencí může z hlediska výživy způsobit, že výrobky jsou bohatší na tuky, kalorie, jednoduché cukry, sodík a chudé na vlákninu.  Také používání mléka, vajec a kvasnic znamená, že produkty nemohou používat celiatici, kteří trpí alergií nebo intolerancí na tyto látky.

GMO

Výrobky bez lepku se často získávají použitím kukuřice jako hlavní přísady. Kukuřice je jednou z plodin nejvíce ohrožených genetickou modifikací.

Bezlepkové produkty z BIO-PRO

Italská firma PROBIOS splňuje nové trendy na bezlepkovém trhu, který vyžaduje, kromě garance nepřítomnosti lepku, další záruky týkající se původu surovin, nutriční kvality, etické a senzorické kvality. Po letech experimentování a postupného vylepšování produktů můžeme říci, že produkty Probios předcházejí koncepci produktů bez lepku ve 4 aspektech:

Bio

Podle evropských biologických předpisů se u našich produktů dodržuje následující:
nepoužívají se pesticidy a syntetická hnojiva: zakázáno z ekologických právních předpisů.
nepoužívají se syntetické přísady do potravin (barviva, konzervační látky, antioxidanty, regulátory kyselosti, zahušťovadla, emulgátory a stabilizátory, příchutě zakázané organickým zákonem). Dobré výsledky se dosahují pouze při použití přírodních přísad povolených ekologickými předpisy: guarová guma, akácie nebo jablečná vláknina, mouka z vlčího bobu, přírodní příchutě.
nepoužívají se hydrogenované tuky: Zakázané ekologickou legislativou.
nepoužívá se GMO: Zakázáno ekologickou legislativou

Výživová kvalita

Mnoho bezlepkových výrobků od Probios, pokud to výroba umožňuje, má složení se specifickými nutričními vlastnostmi:
neobsahují mléko (a jeho deriváty) a žádná vejce: aby byly produkty vhodné i pro jiné alergické nemoci a snížily obsah tuku a kalorií.
neobsahují kvasnice: aby produkty byly vhodné i pro jiné alergické nemoci.
neobsahují palmový olej (je nahrazený slunečnicovým olejem): snížení obsahu nasycených tuků.
neobsahují tučný tuk: ke snížení obsahu tuku a kalorií.
neobsahují bílý cukr (produkty jsou slazeny třtinovým cukrem nebo bezlepkovým obilným sirupem): snížení obsahu jednoduchých cukrů a kalorií.
snížen obsah soli: omezit obsah sodíku.
obsahují celozrnnou mouku: zvýšení obsahu vlákniny.
obsahují mouku z rýže a kukuřice (s pohankou, prosem, quinoa, amarantem):  změnit stravu a zvýšit obsah vlákniny.

Etická kvalita

– označení zemědělského původu komodit: větší transparentnost pro spotřebitele.
– výběr surovin z Itálie: méně emisí CO2, větší záruky zpětné sledovatelnosti.
– výběr suroviny spravedlivého obchodu (kakao, cukr): zajistit sociální a ekonomickou spravedlnost.
– výběr recyklovatelného obalu s informací pro spotřebitele

Senzorická kvalita

Probios bezlepkové výrobky jsou vyráběny s cílem nabídnout skutečnou alternativu k produktům s lepkem, se srovnatelnou chutí a konzistencí.  Kromě toho použití alternativních obilovin pšenice s vynikajícími nutričními vlastnostmi činí tyto produkty životaschopnou alternativou i pro ty, kteří nemají celiakii nebo alergii na lepek ale mají zájem o bezlepkové výrobky se zárukou kvality. Díky tomu jsou Probios bezlepkové produkty vhodné a ceněné všemi spotřebiteli a skvělé pro celou rodinu.