Jak ochránit srdce a střeva? Využijte ječmen ve všech jeho podobách

Ječmen (orzo), nejstarší obilovina, patří stále mezi nejpoužívanější obilovinu na světě. Byla to první obilovina, která byla kultivována lidmi, a je stále široce využívána pro své příznivé vlastnosti na lidský organismus.

Složení a výhody ječmene

Ječná zrna obsahují především sacharidy (75–85 %) a bílkoviny (11–13 %), v menší míře tuky (cca 2–3 %). Zrna jsou bohatá na vlákninu, antioxidanty, vitaminy B, C a E, enzymy. Tzv. beta-glukany dokáží ochránit srdce i střeva.

Výrobky z ječmene slouží jako diuretikum, mají trávicí, antioxidační, protizánětlivé a protirakovinné účinky. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a jsou užitečné k prevenci osteoporózy a stimulaci funkce střeva.

Výrobky z ječmene

Ječmen má podobné složení jako pšenice, na rozdíl od pšenice však obsahuje méně lepku a pečivo z ječné mouky je proto hutnější. Nejznámější formou ječmene jsou ječné kroupy a krupky, které vznikají obroušením vnějších vrstev zrna. Odstraněním vnějšího nestravitelného obalu od zrna se získávají ječné otruby. Nejkvalitnější jarní ječmen slouží k výrobě sladu a následné výrobě piva a whisky.

Ječmen je ideální volbou pro ty, kteří milují kávu, ale z nějakého důvodu si jí nemohou dopřát. Nápoj z ječmene je zdravý a originální nápoj, který neobsahuje kofein, a je proto skvělý i pro děti a starší lidi. Chuť je vyvážená a voňavá.