fbpx

Italské těstoviny: jaké jsou druhy a jak je správně uvařit?

Milujete Itálii a jich skvělé těstoviny? Rádi zkoušíte nové chutě a užíváte si každé sousto? Máte však trochu zmatek v tom jaké existují druhy italských těstovin? Poradíme vám jak se v těstovinách lépe orientovat.

Těstoviny se vyrábí z nekynutého nekypřeného těsta, připraveného jen z mouky, vody a případně vajec. Svůj původ mají v Itálii. Prvně jsou zmiňovány těstoviny podobné dnešním lasagním v 1.st. n. l.. Obkládalo se jimi sekané maso nebo ryby.

Italské těstoviny druhy

Těstoviny můžeme rozdělit

podle složení:

  • – vaječné
  • – bezvaječné těstoviny

podle použitého druhu mouky:

  • – pšeničné: semolinové těstoviny (z tvrdé pšenice), špaldové těstoviny (z nešlechtěného starého druhu pšenice)
  • bezlepkové těstoviny (neobsahují lepek, ideální pro celiaky a alergiky na lepek)
  • – kukuřičné těstoviny
  • – rýžové těstoviny
  • – pohankové těstoviny
  • – multicereální (vícezrnné – z více druhů mouk)

podle způsobu úpravy obilného zrna:

  • – bílé (mouka z obilného zrna po odstranění obalové vrstvy a klíčku)
  • – celozrnné těstoviny (mouka obsahuje všechny části obilného zrna, je bohatá na vitamíny, minerály, antioxidanty a nenasycené mastné kyseliny)

podle kvality:

  • – standardní
  • bio těstoviny (z kontrolovaného ekologického zemědělství)

podle tvarů:

kolínka, mušličky, špagety, lasagne, vrtule, trubky..

italské těstoviny druhy

podle způsobu užití:

  • – těstoviny jako příloha
  • spaghetti (špagety), spaghettini (tenké špagety), linguine (tenké ploché špagety), maccheroni (široké roury), farfalle (mašličky), penne (roury se zkosenými konci), fusilli (vřetena), orecchiette (ouška), chiocciole (větší kolínka), sedanini (zahlé roury), lasagne (pláty), gnocchi (noky) aj.

 

druhy italských těstovin

  • – těstoviny do polévky
  • stelline (hvězdičky), tempestina (kuličky), ditali (rourky), capelli d´angelo (drobné špagety), semini (kapičky)

těstoviny do polévky

Od našeho dodavatele vám během roku přinášíme především ty nejoblíbenější druhy italských těstovin. Všechny jsou v bio kvalitě z přísně kontrolovaného ekologického zemědělství. Velké množství z nich jsou bezlepkové těstoviny, vyrobené z kukuřičné, pohankové nebo rýžové mouky.

 

Jak správně uvařit těstoviny

Přiveďte potřebné množství vody ve velkém hrnci do varu (1 litr vody na každých 100 g těstovin). Když voda dosáhne bodu varu, přidejte sůl. Vložte těstoviny do vody a občas zamíchejte. Pokud by těstoviny měly tendenci se lepit k sobě, přidejte pár kapek olivového oleje do vody. Jsou-li těstoviny měkké na skus, slijte vodu, pokapejte olivovým olejem a promíchejte.

Italové mají rádi těstoviny uvařené „Al dente“, což znamená, že mají být pevné a elastické. Chcete-li toho dosáhnout, jednoduše je vizuálně zkontrolujte a ochutnejte. Pokud jsou uvnitř stále velmi tvrdé a bílé tak nejsou ještě hotové. Pokud je barva stejná uvnitř i na povrchu, tak dosáhly správného bodu vaření „al dente“.

Vyberte si zdravý recept a uvařte si skvělý oběd nebo večeři z chutných italských těstovin!