fbpx

Bezlepková dieta pro hubnutí?

Bezlepková dieta je jednou z léčebných diet pro lidí trpící nesnášenlivostí lepku nebo alergií na lepek. V poslední době se objevila také jako jedna z módních redukčních diet. Podle zastánců diety bez lepku je lepek příčinou obezity. Zhubnete vyřazením lepku ze stravy?

Lepek jako nepřítel

Lepek, nazývaný také gluten, je směs dvou bílkovin rostlinného původu, gliadinu a gluteninu. Nejvíce lepku je obsaženo v pšenici, podíl lepku v pšenici představuje až 80 % všech rostlinných bílkovin. Lepek je jedním z alergenů, pro lidi trpící alergii nebo nesnášenlivostí na lepek je bezlepková strava nutností. Pro tyto lidí je bezlepková dieta jedinou možností léčby jejích onemocnění.

Mezi nesnášenlivost na lepek nepatří pouze celiakie, existuje škála nesnášenlivosti lepku. Mezi obvyklé projevy nesnášenlivosti lepku patří bolesti břicha, plynatost, nadýmání, průjem, únava. Mohou se vyskytnout i méně obvyklé příznaky jako je bolest hlavy a svalů, kožní vyrážky a další.

Příznivci diety bez lepku tvrdí, že lepek poškozuje střevní sliznici a že je příčinou tloustnutí. Lepek je tráven ústní dutině pomocí slin, které obsahují enzym ptyalin. Ptyalin dokáže rozštěpit obilné škroby a oddělit je od bílkovin, čímž jsou dobře zpracovatelné pro další proces trávení, který probíhá v žaludku a v tenkém střevě.

Pokud hojně konzumujete potraviny z bílé pšeničné mouky spolu s větším množstvím tuku a ke všemu jídlo řádně nerozkoušete, koledujete si o problémy. Enzymy, obsažené ve slinách nemají možnost dostat se ke škrobu, následkem toho škrob, pevně spojený s lepkem putuje nerozložený do žaludku a do tenkého střeva. Po určité době dojde k poškození střevní sliznice.

Poškozením střevní sliznice dochází nejen k poruše trávení, ale i k prolomení střevní bariéry a bílkovina lepku se dostane do mezibuněčného prostoru, kde na sebe váže různé toxiny, které narušují zásobování buněk, jejich vzájemnou komunikaci a tím způsobují mnohé zdravotní komplikace. Nestrávený lepek ulpívá na střevní sliznici, čímž zmenšuje plochu, kterou se vstřebávají živiny do krve.

Princip  diety bez lepku

Podstatou diety bez lepku, jak název napovídá, je vyřazení potravin obsahujících lepek ze stravy. Jedná se o pšenici, ječmen, žito, oves a výrobky z nich.

Mezi potraviny, které neobsahují lepek, patří rýže, kukuřice, sója, jáhly, pohanka, proso, brambory, luštěniny, amarant, svatojánský chléb, ořechová mouka,maniok, sladké brambory, sorgo (africké proso),Maizena (kukuřičný škrob), Solamyl (bramborový škrob), maso, ryby, mléko, vejce, ořechy, olej, máslo, sádlo, ovoce, zelenina a některé mléčné výrobky.

Při bezlepkové dietě si nelze dopřát obilnou kávu ani pivo a destiláty vyrobené z obilovin, tyto nápoje totiž obsahují lepek. Lepek je také obsažen v mnoha potravinách, ve kterých by ho člověk nehledal, může se totiž skrývat v různých přísadách, jako jsou různé emulgátory, zahušťovadla, lepek používá i jako nositel aromatických látek.

Život bez lepku není jednoduchý

Život bez lepku znamená neustálé sledování složení na obalu potravinových výrobků. Život bez lepku znamená také utratit více peněz za jídlo. Je možné nahradit pšeničnou mouku pohankovou moukou, nikoli špaldovou moukou. Špalda je sice prospěšná pro naše zdraví, ale obsahuje lepek, špalda je totiž druh pšenice.

Život bez lepku přináší starosti i sociální izolaci. V zaměstnání i v mnohých restauracích se nevaří bezlepkově. Pokud si někdo objedná maso s brambory, přírodní šťávou a zeleninovým obložením, může jeho jídlo obsahovat lepek. Lepek je ukryt v pšeničné mouce, kterou je zahuštěná šťáva.

Rovněž mnoho lidí nevaří bez lepku, v Evropě je lepek nedílnou součástí stravy. Posezení s přáteli u jídla či u sklenice piva nepřipadá v úvahu, kdo se stravuje bezlepkově, musí si s sebou nosit bezlepkové jídlo a to nedodává zrovna nejlepší pocit.

Lepek a hubnutí

Lepek nemá svým složením vliv na tloustnutí, příčinou tloustnutí nebývá lepek, ale nadbytečná konzumace výrobků z bílé pšeničné mouky. Bílá pšeničná mouka obsahuje pouze škrob a lepek, nic víc.

dietou bez lepku se dá zhubnout i ztloustnout, záleží na skladbě stravy. Pokud se skladba vaší stravy shoduje se zásadami zdravé výživy i se zásadami zdravého hubnutí, zhubnete i při konzumaci potravin s obsahem lepku.

Nadbytek lepku škodí zdraví, avšak kdo se při stravování drží zásad zdravé výživy, nedodá svému tělu nadbytečné množství lepku.

Zdroj: https://mamci.cz/bezlepkova-dieta-pro-hubnuti/