fbpx

Amarant vás brání před anémií a zácpou

Amarant – tato „alternativní obilovina“ ideální pro lidi s celiakií je bezlepková a bohatá na železo a vlákninu. Tráví se velmi snadno a nedráždí tlusté střevo.

Amarant (nebo Laskavec) je léčivá rostlina, která patří do rodu Amaranthaceae, obecně je ale považován za obilí a jako takový je používán při vaření. Jeho malá zrna mají sladkou a příjemnou chuť. Amarant, rodák ze Střední Ameriky, byl nově objevený v posledních desetiletích, a to nejen pro jeho mnoho zdravotních výhod, ale také proto, že dochází k nárůstu osob s celiakií. Protože neobsahuje lepek, stal se prioritní potravinou ve stravě celiaků, neboť pomáhá léčit citlivá střeva.

Ideální pro děti, starší osoby a celiaky

Amarant je lehce stravitelná potravina pro každého, ale především díky svým vyživujícím hodnotám je vhodný i pro:
– velmi malé děti (vynikající mouka pro přípravu jídla)
– pro dospělé (zvláště v případě stresu, nemoci, rekonvalescence)
– pro seniory (strava s obsahem minerálů).
Jeho mouka je bezlepková a stravitelnější, je navržena jako první potravina s vysokým obsahem bílkovin.

Jeho hlavní přednosti:

– Amaranth je bohatý na bílkoviny (16%) a minerály. Mezi ně patří vápník, železo, hořčík a fosfor. Procento vápníku je vyšší než u mléka, proto je doporučován v případě osteoporózy.
železo (obsahuje větší množství než je ve špenátu) je primárně obsaženo v listech amarantu, které mají být vařené a mohou být podávány jako příloha.
– Amarant je bohatý na lyzin, nezbytnou aminokyselinu, která často chybí u jiných zrn.

Vyzkoušejte bio produkty s amarantem.