
10 důvodů proč jíst zelí
Zelí patří mezi nejzdravější a nejvýživnější zeleninu na světě využívanou již v pravěku pro své pozitivní účinky na lidské zdraví. Zelí se řadí mezi brukvovitou zeleninu. V našem jídelníčku by nemělo chybět (nejlépe v syrové podobě) cca 2-3x týdně.
Jakými blahodárnými vlastnostmi disponuje zelí?
1) přírodní lék proti zánětům
Zelí má výborné protizánětlivé vlastnosti. Zánět je příčinou onemocnění, jako je artritida, onemocnění srdce a autoimunitních chorob, které mohou nastat v důsledku nadměrné konzumace živočišných produktů. Zelí je silný přírodní protizánětlivý pomocník, který zabraňuje a zmírňuje zánětlivá onemocnění.
2) bohaté na vitamín K
Vitamín K je důležitý pro srážení krve a pomáhá udržovat pevné kosti. Pokud máte málo vitamínu K, může se u vás projevit osteoporóza nebo nadměrné krvácení při zranění. Vitamín K je rozpustný v tucích a střeva jej mohou absorbovat jen s tukem. Proto zelí konzumujte s masem nebo syrové zelí s olivovým olejem.
3) bohaté na vlákninu
Nedostatek vlákniny může způsobit zažívací a srdeční potíže a vznik nádoru. Vysoce proteinová potravina jako je maso, neobsahuje vlákninu. Zelí poskytuje tělu 5% vlákniny potřebné na každý den, spolu s 2 g bílkoviny. Pro vysoký obsah vlákniny a nízký obsah tuku je zelí ideální potravou i pro zhubnutí.
4) bohaté na mastné kyseliny (omega 3 a omega 6)
Omega 3 mastné kyseliny hrají důležitou roli v prevenci zdraví. Část zelí obsahuje asi 120 mg omega-3 mastných kyselin a asi 92 mg mastných kyselin omega 6. Tělo potřebuje esenciální mastné kyseliny každý den. Dalším zdrojem těchto kyselin jsou ořechy, olivový olej a lněné semínko.
5) bohaté na vápník
Zelí je jedním z největších zdrojů rostlinného vápníku: syrové zelí obsahuje 72 mg vápníku na 100 gramů.
6) posiluje imunitní systém
Zelí je důležitým zdrojem prospěšných látek, které pomáhají chránit imunitní systém před nemocemi a útoky bakterií.
7) přírodní antioxidant proti volným radikálům
Je bohaté na vitamín A a vitamín C, ale také karotenoidy a flavonoidy se silnými antioxidačními vlastnostmi, které přispívají k prevenci nemocí a předčasnému stárnutí.
8) protinádorové a detoxikační
Bylo vědecky dokázáno, že konzumace zelí je účinná pro snížení rizika vzniku určitých typů rakoviny, především rakoviny prsu, močového měchýře, vaječníků, tlustého střeva a prostaty. Zelí obsahuje přírodní enzymy, které pomáhají čistit játra.
9) snižuje krevní tlak
Zelí je silný spojenec proti hypertenzi díky přítomnosti kyseliny glutamové – aminokyseliny, která, jak bylo prokázáno, přispívá ke snížení krevního tlaku.
10) chrání srdce a cévy
Nedávné studie ukázaly, že sulforafan obsažený v brukvovité zelenině nejen že zabraňuje vzniku rakoviny, ale také udržuje průchodnost cév a předchází tak nemocem jako je angína pectoris, infarkt myokardu, mrtvice a arterioskleróza.
Jak využít výhod zelí naplno?
Nejlepší variantou je jíst zelí syrové s olivovým olejem a dochucené např. balzamikovým octem. Oblíbenou formou je fermentované kysané zelí. V této podobě je zelí plné probiotik, které podporují imunitní a trávicí systém.
Také vaření v páře umožňuje zelí zachovat živiny potřebné ke snížení hladiny cholesterolu. Pára příliš nemění kvalitu rostlinných vláken přítomných v zelí. Zelí si zachovává své výhody, pokud vaření netrvá déle než pět minut.
Zelí je bohaté na vitamín C, ten se však rychle kazí, pokud je vystaven působení světla, tepla a vzduchu. Ideální je tedy uskladnit zelí na chladném a tmavém místě a spotřebovat do 3-4 dnů od data nákupu.